Socialezekerheidsrecht:
Onder het socialezekerheidsrecht - in de volksmond uitkeringsrecht genoemd - wordt verstaan de rechten en plichten van bijvoorbeeld werknemers, werkgevers, werklozen, arbeidsongeschikten, ouderen en zelfstandigen op het gebied van uitkeringen.
Heeft u een beslissing ontvangen van een uitkerende instantie waar u het niet mee eens bent, dan kunt u daartegen veelal bezwaar/beroep aantekenen. Het aantekenen van bezwaar dient over het algemeen binnen zes weken na de datum van verzending van de beslissing te gebeuren. Dit staat vaak onderaan de betreffende beslissing vermeld.
Ons kantoor heeft veel ervaring met het opstellen van bezwaar- en beroepschriften en het bijwonen van hoorzittingen op het gebied van sociaal zekerheid. Indien nodig kan er een medische expertise worden verricht door een aan ons kantoor verbonden medisch adviseur.
Indien een bezwaarschrift ongegrond wordt verklaard, kunt u beroep indienen bij de Rechtbank. Mocht de weg bij de rechtbank niet succesvol zijn doorlopen, staat er nog een hogere voorziening open bij de Centrale Raad voor Beroep. Ook bij deze procedures staan wij u graag bij.
Het UWV regelt onder meer de volgende uitkeringen:
- WW
Als u geheel of gedeeltelijk werkloos bent geworden, kunt u een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. De WW is een tijdelijke uitkering om het verlies aan inkomen tussen twee banen op te vangen. Of u in aanmerking komt voor een WW-uitkering is afhankelijk van meerdere factoren, onder andere is van belang uw arbeidsverleden en een niet verwijtbare beëindiging van uw dienstverband.
- WIA / WAO
U komt in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering) indien u na twee jaar ziekte meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. De WIA bestaat uit twee regelingen. Enerzijds is er de regeling werkhervatting gedeeltelijke arbeidsongeschikten (WGA), voor hen die nog gedeeltelijk kunnen werken. Anderzijds is er de regeling inkomensvoorziening volledig en duurzaam arbeidsongeschikten (IVA) voor mensen die helemaal niet meer kunnen werken.
- ZW
Als u ziek wordt, maar geen werkgever (meer) heeft, kunt u wellicht een ziektewetuitkering (ZW- uitkering) ontvangen.
- Wajong
Mocht u op jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben gekregen, dan kunt u wellicht in aanmerking komen voor een Wajong uitkering. De Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten is sinds 2010 vernieuwd om meer jonggehandicapten aan passend werk te helpen. De nieuwe Wajong zorgt ook voor ondersteuning tijdens een opleiding en voor een aanvulling op het loon.
De Gemeente neemt onder andere besluiten omtrent de Wet werk en Bijstand:
- WWB
Het doel van de WWB is ondersteuning bij arbeidsinschakeling en het verlenen van financiële bijstand. De algemene bijstand vult het inkomen aan tot de algemene bijstandsnorm.
- BBZ
Zelfstandigen kunnen in bepaalde gevallen een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Bijvoorbeeld in geval van financiële problemen die het voortbestaan van uw bedrijf bedreigen. U kan wellicht ondersteuning krijgen middels een renteloze lening, starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beslist over onder andere de volgende uitkeringen:
- AOW
De Algemene ouderdomswet (AOW) voorziet mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt van een basisinkomen. De kosten voor de AOW lopen op. Tegelijkertijd vermindert het aantal werkenden dat deze kosten moet betalen. Daarom is de tendens van de toekomst dat de AOW-leeftijd vanaf 2013 stapsgewijs omhoog gaat.
- ANW
Als iemand overlijdt, heeft dit vaak financiële gevolgen voor de partner en kinderen. De overheid wil dat nabestaanden verzekerd zijn van een basisinkomen. Daarom kunnen zij via de Algemene nabestaandenwet in aanmerking komen voor een uitkering.
Wenst u meer informatie? Vul dan ons contactformulier in of bel ons.